Startup-final samlar projekt med marknadspotential på 80 miljarder kronor

Tolv projekt tog examen i STING:s träningsprogram Startup för forskare, innovatörer och entreprenörer med idéer till potentiella exportföretag. Bland projekten fanns allt från smarta plåster till effektivare styrning av solceller, och nya hjälpmedel för diabetiker. Projekten har ett samlat potentiellt marknadsvärde på 80 miljarder kronor, menar Raoul Stubbe, programledare och affärscoach på STING.

Vad sägs om ett plåster med inbyggt läkemedel eller en arkitektritad bostad som tillverkas med löpande band–principen. Eller varför inte ett nytt sätt att drastiskt sänka din elförbrukning – det är bara några av idéerna från entreprenörsprogrammet Startup. Här får forskare, innovatörer och entreprenörer praktisk träning genom workshops och föreläsningar i konsten att ta en idé hela vägen till nytt företag.Ali Majeed har varit en av deltagarna på kursen och tog sin examen med en underhållande presentation av sin idé till att öka effektivitet i alla sorters datanät.– Jag har framförallt lärt mig att strukturera upp mina tekniska idéer till att bli affärsmässiga möjligheter. Rådet att gå Startup fick jag av en tidigare deltagare som idag har nått hela vägen fram till ett företag med kunder och försäljning. Jag ser faktiskt Startup som en naturlig vidareutbildning efter min examen från KTH – och minst lika viktig, säger han.Startup är ett av fyra stödprogram som STING erbjuder och genomförs i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron Stockholm. Genom workshops, föreläsningar och individuell coachning får deltagarna nya kunskaper om allt från affärsmodeller och försäljningsstrategier, till inträdesbarriärer, internationalisering, finansieringsalternativ och ledarskap.–Speciellt värdefull var den individuella coachningen, där en affärscoach med erfarenhet från mitt eget fält gav goda råd. Trots att jag hade mycket högt ställda förväntningar inför programmet, så tycker jag att de alla har infriats, menar Mikael Frantzén, vars idé kan förenkla livet för diabetiker.Programmet sträcker sig över fyra månader där deltagarna sammanstrålar ett tiotal gånger. Startup är helt kostnadsfritt och avslutas med en prisutdelning där det projekt som utvecklats bäst under programmet vinner 50 000 kronor. Årets pristagare blev professor Ragnar Slunga med analysmetoden QuakeLook som bland annat kan användas för att förutsäga jordskalv.––Vinsten var väldigt överraskande eftersom så många imponerande projekt deltog i programmet. Startup har gett mig insikt i en helt ny värld och gett mig tillgång till ett nytt tankesätt. Nu är jag övertygad om att mitt projekt verkligen kommer att lyckas, säger Ragnar Slunga.– Inför prisutdelningen tittar vi på projektets affärsplan och potential men tar även hänsyn till själva presentationen. Dessutom väger vi in hur väl projektägaren har utvecklats under programmets gång och hur troligt det är att framtida investerare kommer att bli intresserade av idén, säger Raoul Stubbe, programledare och affärscoach på STING.Kriterierna uppfylldes med råge av Ragnar Slunga som belönades med juryns motivering: ”Som världsmästare inom sitt område förbättrar han miljön och säkerheten för tusentals hårt arbetande människor. Samtidigt som han på ett genialiskt sätt ökar livslängden och lönsamheten för olje- och gruvindustrin.”– Marknadspotentialen för samtliga projekt i årets upplaga av Startup är imponerande 80 miljarder kronor. Skulle endast en promille av dessa lyckas betyder det ändå att programmet genererat 80 miljoner kronor. Men jag tror faktiskt på ett mycket högre utfall från årets entreprenörer, säger Raoul Stubbe.