Flygfärdiga företag växer vidare utanför STING

Ytterligare tre bolag lämnar nu STING:s Business Accelerator för att ta nästa steg i sin utveckling mot framgångsrika exportföretag. Acumem, Plasmatrix Materials och CathPrint firades av med en Take off-ceremoni i Kista Science City under måndagen.

De tre bolagen Acumem, CathPrint och Plasmatrix Materials täcker in så skilda teknikområden som ICT, medtech och materialteknik. Samtliga bolag har under närmare två år fått coaching och access till nätverk och riskkapital via STING.– Tiden inom STING har gett oss viktigt stöd att komma igång och formulera vår affärsmodell och IPR-strategi, där två patentansökningar nu är inlämnade. Vi har också fått hjälp med finansiering för att starta utvecklingen av vår produkt. Vi har idag 15 potentiella kunder med vilkas hjälp vi ska utveckla rätt applikationer, säger Vladimir Koutznetsov, grundare av Plasmatrix Materials.Plasmatrix Materials har tagit fram ett nanomaterial som effektivt dämpar oönskade vibrationer. Företagets patentsökta produkt är en ytbeläggning som kan deponeras bland annat på verktygsspindlar, chuckar samt verktyg för skärande bearbetning och slipning. Materialet tål dessutom höga temperaturer och lämpar sig väl för storskalig produktion.– Teamet bakom Plasmatrix Materials kombinerar världsledande kunskaper inom respektive ämnesområde med en mycket erfaren och affärsinriktad VD. Företagets unika teknologi har redan lyckats skapa stor uppmärksamhet internationellt, säger Raoul Stubbe, affärscoach STING.Acumem utvecklar ett analys- och utvecklingsverktyg med vars hjälp dagens mjukvaror enkelt kan anpassas till morgondagens processorer med multikärnor. Acumems analys ger inte bara snabbare programvaror utan även en lägre energiförbrukning genom att beräkningarna blir effektivare. Dessutom kan produkten ge en längre livslängd och fler funktioner till inbyggda datorer tack vare den avancerade mjukvaruoptimeringen.– Vi har haft ett mycket bra stöd av STING i startprocessen, såväl med en lyckosam finansiell strategi som inom försäljning och val av licencieringsmodell. Dessutom har STING:s affärscoacher bidragit mycket i rekryteringen av en ny VD, säger Erik Hagersten, grundare av Acumem och professor vid Uppsala universitet.CathPrint utvecklar en unik kateter som i realtid kan mäta bland annat tryck och volym i hjärtat. Metoden kan ersätta dagens vårdrutiner och därmed spara upp till halva dagens vårdkostnad. Tillverkningsmetoden kan dessutom ge en rad olika katetrar för mer generell användning inom både diagnostik och terapi.– STING har gett oss den kvalitetstämpel som är så viktig för ett nystartat entreprenörsbolag. Vi har också fått ett viktigt stöd i arbetet med att identifiera våra kunder och deras behov. STING ger även tillgång till ett finansiellt nätverk av rätt sorts investerare, säger Kurt Högnelid, VD CathPrint.AcumemKontaktperson: Erik Hagersten, erik@acumem.com, +46-18 13 07 00, www.acumen.comAffärscoach: Ulf BrandelsCathPrintKontaktperson: Bengt Källbäck, bengt.kallback@catheter.se, +46-706 673233, www.catheter.seAffärscoach: Gösta SjöholmPlasmatrix MaterialsKontaktperson: Vladimir Koutznetsov, vlaku@yahoo.com, +46-70-717 12 26Affärscoach: Raoul Stubbe