Industrifonden investerar i alumnibolaget TranSiC

Industrifonden deltar i en investering på totalt 24 miljoner kr i cleantechföretaget TranSiC. Bolaget är världsledande på utveckling av krafttransistorer av kiselkarbid, som används för styrning av elmotorer. Största användningsområdet är den växande marknaden för hybridelfordon, HEV.

Ett hybridelfordon, som växlar mellan en förbrännings- och en elmotor, har mycket mer kraftelektronik än ett bränsledrivet fordon. Med TranSiCs krafttransistor, som tål mycket höga temperaturer, slipper man separata vattenbaserade kylsystem för elektroniken. Detta gör det möjligt att snabbare introducera hybridfordon i stor skala, eftersom transistorn gör dem avsevärt lättare att bygga.Finessen med transistorn är att den är baserad på kiselkarbid, vilket gör att den kan styra el-motorn med stor effekt under högre värme än vad dagens kiseltransistorer klarar.- TranSiC är det enda företaget i världen som kan leverera denna typ av fungerande transistorer av kiselkarbid till bilindustrin, säger Stefan Jakélius, investeringsansvarig på Industrifonden. Här ligger bolaget långt före sina konkurrenter, vilket är mycket lovande för framtiden.Försäljningen av kiselkarbidkomponenter är ännu blygsam, men TranSiCs prototyper har redan köpts av några av världens ledande fordonstillverkare. Marknaden förväntas expandera avsevärt under de närmaste sju åren. Detta beror till stor del på att tillverkning och försäljning av hybridelfordon växer kraftigt under perioden. Till en början planerar företaget även att satsa på andra användningsområden. Ett är bl.a. solcellsanläggningar, där TranSiCs transistor ger en effektivare växling av likström till högspänd växelström.- Vi är väldigt glada över att ha fått in en stabil och långsiktig investerare som Industrifonden, säger TranSiCs marknadschef Bo Hammarlund. Vi kommer att använda det kapital vi fått in bl.a. till marknadsintroduktion och att bygga upp en försäljningsorganisation.I emissionen deltar också de tidigare ägarna Volvo Technology Transfer och Midroc New Technology. Industrifondens andel uppgår till 13 miljoner kr.TranSiC, som har ursprung ur forskning vid KTH, grundades 2005, och har vidareutvecklats i STINGs inkubator. Bolaget har sina lokaler i Kista och har åtta anställda.- Tack vare STING gick vi från idé till första kundleverans på bara två år!, menar Bo HammarlundLäs mer på www.transic.com