Sverigepremiär ? Investerare möter lovande medicintekniska bolag

För första gången i Sverige anordnas en nationell investerardag för medicintekniska bolag - MedTech Investment Day. Evenemanget är ett samarrangemang mellan branschorganisationen Swedish Medtech och affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth). 19 utvalda bolag ges möjligheten att träffa över 25 investerare.

”En av de svåraste utmaningarna för unga innovativa medtech-företag är att få in riskkapital. Sverige har tidigare varit ledande att få fram fina innovativa medtech-produkter. På senare år har vi inte varit lika framgångsrika. Med detta event gör vi en gemensam ansträngning att hjälpa till att få fram kapital till lovande unga medtechbolag. Och i tider av finanskris och global oro blir detta ännu viktigare”, säger Olof Berglund, som arbetar med innovationsfrågor på Swedish Medtech.”En mycket viktig uppgift, som affärscoach inom medtech på STING, är att hjälpa våra inkubatorsföretag att få in kapital”, säger Gösta Sjöholm, ansvarig projektledare från STING, som ser ett stort värde i att vara med och arrangera MedTech Investment Day.”Flera regionala events av liknande karaktär har tidigare arrangerats i Sverige. Men för att kunna attrahera de bästa investerarna både i Sverige och utomlands har vi valt att satsa nationellt. Här kan vi visa upp vad hela Sverige kan erbjuda när det gäller innovationer inom medtech-området”, berättar Olof Berglund.Bland medverkande bolag finns bland annat Brighters nya koncept för att kombinera monitorering och reglering av blodsockret för diabetespatienter; Bioservo Technologies servo-handske med artificiella sensorer och senor, som ger människor tillbaka kraften i handen samt Micropos Medical GPS-lösning, som kan lokalisera prostatan inför strålbehandling. Förutom investerare och medverkande bolag kommer en rad föreläsare att ge sin bild av vad som krävs för att lyckas bli ett globalt och framgångsrikt medtechföretag. Bland annat talar Gunnar Liljedahl, grundare av personlyftsföretaget LIKO, som tidigare i höstas sålde sitt livsverk för 1,2 miljarder kronor. Bactiguard, som i oktober utsågs till årets medtechföretag, kommer också att finnas på plats i form av VD och delägaren Christian Kinch.MedTech Investment Day arrangeras den 4 december i Kista Science City och är ett samarrangemang mellan branschorganisationen Swedish Medtech och affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth). Partners är Kista Science City AB och Svenska Riskkapitalföreningen. Sponsorer är Innovationsbron, Bird & Bird, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Vinnova, Almi, Clinius, Zacco och Swecare. Mediapartner är MedTech Magazine.