Sjätte AP-fonden, KTH Chalmers Capital och STING Capital satsar i bränslecellsföretaget myFC AB

Sjätte AP-fonden investerar 22Mkr, tillsammans med KTH Chalmers Capital, STING Capital och utvalda affärsänglar, i det svenska bränslecellsföretaget myFC AB. myFC har utvecklat en helt unik typ av bränsleceller, som kan ersätta traditionella batterier i mobiltelefoner och laptops. myFC:s bränsleceller gör att drifttiden på en mobil kan ökas med upp till sex gånger

”Vi är väldigt glada att få in två institutionella ägare av hög kaliber som möjliggör för Myfc att fortsätta att utvecklas. Bolaget har kommit väldigt långt med att utveckla en miljövänlig hög teknologisk batteri teknologi som verkligen möjliggör för alla att effektivt leva ett mobilt liv. Problemet med dagens mobila terminaler är att ju mer funktionalitet man inkluderar I den mobila plattformen desto mer batterikapacitet krävs Detta utgör ofta idag en riktig flaskhals som vi är övertygade om att vi har lösningen till.” säger Carl Palmstierna, ordförande i myFC AB.myFC:s bränsleceller drivs på vätgas, där vatten är såväl råvara som restprodukt. Bränslecellerna kan ersätta traditionell batteriteknik. Mobiltelefoner och laptops kan med myFC:s lösning köras en hel vecka utan att behöva laddas. myFC:s bränslecellsteknik ger inte bara längre drifttid, utan också ökad mobilitet och flexibilitet samtidigt som miljöpåverkan är mindre.Finansieringen ger möjligheten att kommersialisera, industrialisera och få ut myFC:s patenterade teknik på marknaden. vår unika bänslecellsteknik kan förse portabla terminaler, som mobiltelefoner och laptops, med ström, ett marknadssegment som har en tillväxttakt på över 15 % och med en årlig affärsvolym på drygt 300 miljarder kronor.  Att dessa investerare nu valt att gå in med kapital i myFC är oerhört glädjande och visar på stor framtidstro för oss och vår produktlinje, säger Björn Westerholm, VD för myFC.Användarna kräver nya energilösningarmyFC genomförde nyligen en undersökning som visar att slutkonsumenterna ser drifttider som ett mycket stort problem. Hälften av alla mobilanvändare menar att de kommer redan idag  att avstå från nya tjänster i mobilen om det innebär kortare drifttid. Nya mobila tjänster som exempelvis mobil-tv slukar enorma mängder energi, vilket avsevärt kortar drifttiderna.För att mobilindustrin ska kunna leverera morgondagens tjänster krävs nya och effektivare energilösningar, säger Björn Westerholm. Med myFC:s bränsleceller kan inte bara energiförsörjningsproblemet lösas, utan branschen kan också ta ett större miljöansvar, något som slutkonsumenterna i allt större utsträckning kräver och förväntar sig.