Rymdteknologi ger bättre röntgenbilder hos tandläkaren

Med hjälp av avancerad mikromekanik kommer vi snart att få betydligt bättre röntgenbilder hos tandläkaren. Avancerade mikromekaniska tillverkningsprocesser utvecklade i rymdforskningsprojekt hjälper alumniföretaget Scint-X att ta fram ny teknik som ger röntgenbilder med överlägsen upplösning.

”En mycket intressant marknad för oss är detektorer för tandröntgen. Förutom att erbjuda en överlägsen upplösning vilket bl.a. möjliggör säkrare diagnoser för tandläkarna, kan detektorn även göras tunnare, vilket ökar patientens komfort, säger Scint-X’s VD Per Wiklund.Kistabaserade Scint-X utvecklar en ny typ av strukturerad scintillator som är nyckeln till de högupplösta bilderna. Den strukturerade scintillatorn omvandlar röntgenstrålningen till synligt ljus, vilket sedan registreras i den underliggande bildsensorns pixel. Den bildsensor som används är av samma typ som förekommer i digitalkameror.Tekniken med en scintillator för att omvandla röntgenstrålning till ljus är välkänd och används inom många områden idag, men med dagens teknik är scintillatorn den komponent som begränsar den upplösning man kan få på bilderna.”En finess med vår scintillator är att den tillverkas i kisel och med en speciell tillverkningsprocess som möjliggör den väsentligt högre upplösningen”, förklarar Per Wiklund.För att ta fram tillverkningsprocessen har Scint-X tagit hjälp av Uppsala-företaget NanoSpace som utvecklar mikromekaniska system i Kisel för satelliter. NanoSpace har bl.a. utvecklat världens minsta raketmotor för att precisionstyra satelliter, och redan nästa år skall den användas i rymden ombord på den svenskbyggda satelliten Prisma ”I våra rymdprojekt har vi tagit fram den tillverkningsprocess som nu kommer till användning och det är naturligtvis glädjande även för oss” säger NanoSpace VD Tor-Arne Grönland.För några år sedan investerade NanoSpace fyra miljoner kronor i en DRIE (Deep Reactive Ion Etch) som är den maskinen där scintillatorn nu tillverkas.”När vi gjorde investeringen var det helt och hållet drivet av våra krav på kapacitet och kvalitet för tillverkning inom våra rymdprojekt, men bara senaste året har ett antal företag och forskargrupper haft nytta av de processer och den kapacitet vi nu har”, avslutar Tor-Arne Grönland.Bättre röntgenbilder hos tandläkaren är bara en tillämpning för den nya tekniken. Materialforskning och inspektion av komponenter, är andra områden där Scint-X’s teknik kan göra väsentlig skillnad jämfört med befintlig teknik.Scint-X fick i maj i år också en order på scintillatorprototyper från Rymdbolaget, avsedda för ett forskningsprojekt där metallers stelningsegenskaper skall studeras i tyngdlöst tillstånd och där kraven på upplösning är mycket höga.”Projektet är strategiskt viktigt för oss, då det på sikt innebär nya affärsmöjligheter för andra, industriella tillämpningar, säger Per Wiklund”Scint-X har nyligen avslutat STINGs (Stockholm Innovation & Growth) inkubatorsprogram och har sitt ursprung i forskning på KTH i Kista.NanoSpace finns i UIC (Uppsala Innovation Centre) och har sitt ursprung i forskning vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.Läs mer på www.scint-x.com