Tre STING-bolag redo att erövra världen

Under årets första Take Off-ceremoni har tre innovativa teknikbolag lämnat STINGs inkubator Business Accelerator. Medtechföretagen Bioservo Technologies och CyberGene samt wimaxbolaget Hulu har nu siktet inställt på att lyckas globalt.

Bioservo Technologies har utvecklat en mektronisk handske, SEM Glove, som ger användaren extra greppstyrka. Med hjälp av sensorer, konstgjorda senor och motorer förstärker den kraften i handen, utan att vara kopplad till nerverna. Företaget har inlett ett samarbete med arbetsförmedlingen, där ett antal personer med ledsjukdomen psoriasis artrit, har fått prova Semglove med goda resultat.”Våra framtidsplaner omfattar bland annat att certifiera oss för CE-märkning enligt EU:s medicintekniska direktiv och att leverera fler handskar till Arbetsförmedlingen, säger Johan Ingvast”, vd för Bioservo Technologies.Idén till SEM Glove kommer från professor Jan Wikander på institutionen för mekatronik på KTH och Hans von Holst, neurokirurg vid Karolinska institutet. Den grundläggande tekniken har utvecklats av bolagets vd Johan Ingvast.- Vår kontakt med STING har bland annat fått oss att ändra mindset; från att grotta ned oss i tekniken till att lyfta blicken och fråga oss “Vad vill kunderna ha?”, säger Johan Ingvast.CyberGene ska öka den globala försäljningenCyberGene AB har utvecklat det diagnostiska kitet ChromoQuant som analyserar de vanligast förekommande kromosomavvikelserna hos foster på 24 timmar, i stället för de gängse två veckorna.- Nu satsar vi på att öka försäljningen globalt, hitta distributörer på nya marknader och utveckla nya produkter, säger CyberGenes grundare Heléne Olsson.Heléne tycker att tiden inom STING har givit CyberGene mycket. Bolaget har fått finansiellt stöd, hjälp att skapa en bättre bolagsstruktur samt hitta viktiga nätverk. Närmast kommer CyberGene att medverka i STINGs nya internationaliseringssatsning Go Global Medtech som startar i slutet av mars.Hulu redan uppköptaHulu utvecklar system för trådlösa nätverksprodukter till nätverksbyggare och slutanvändare inom WiMaxteknologin – nästa generations trådlösa bredband. I december blev bolaget uppköpt av norska investmentbolagt Gipz, som även äger det norska bredbandsbolaget Direct Connect.- Investeringen från riskkapitalbolaget STING Capital och stödet från STING i uppköpsprocessen har varit mycket värdefull för bolagets utveckling, säger Hulus vd Hans Davidsson.